Met een hoogte van maar liefst zesenhalve meter wordt op Internationale Vrouwendag (8 maart) een nieuw kunstwerk in de stad onthuld. De vlecht is de titel van deze ranke stalen sculptuur van de in Londen werkzame, van oorsprong Griekse beeldend kunstenaar Kalliopi Lemos (1951). De vlecht is een rechtopstaande afgeknipte vlecht van donkerbruin haar van monumentale afmetingen. Lemos staat bekend om haar grootschalige openbare installaties van alledaagse voorwerpen, soms van kolossale afmeting. De vlecht roept vragen op over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving en rebelleert tegen (patriarchale) dwang.

 

Rotterdamse Beeldenterras

Dat De vlecht het eerste werk van een vrouwelijke kunstenaar is op het beeldenterras, zet deze boodschap extra kracht bij. Op maandag 8 maart 2021 wordt dit kunstwerk onthuld aan de Westersingel in Rotterdam. De vlecht sluit aan op het thema van de menselijke figuur waarvan het beeldenterras voorbeelden toont variërend van modern klassieke bronzen van Auguste Rodin (l’Homme qui marche, 1907) en Henri Laurens (La grande musicienne, 1938) tot meer geabstraheerde werken van Fritz Wotruba (Liggende figuur, 1969) of Joel Shapiro (Zonder titel, 1999). Het beeldenterras opende twintig jaar geleden, in 2001 als onderdeel van Rotterdam Culturele Hoofdstad. De vlecht vormt sindsdien de eerste aanvulling.

 

Internationale Vrouwendag

De onthulling op maandag 8 maart door wethouder cultuur Said Kasmi vindt, niet geheel zonder toeval, plaats op Internationale Vrouwendag. Het thema luidt dit jaar ‘Invloed met impact’, een vraagstuk waar De vlecht een actueel antwoord op biedt. De afgeknipte haarvlecht van Lemos zinspeelt namelijk op een gebaar van ongehoorzaamheid, volwassenwording en protest. Eveneens verwijst het naar het afsnijden van oude ideeën en plaats maken voor verandering. Voor dit werk dat een symbool is van vrouwenstrijd, brengt Lemos naar eigen zeggen tevens een ode aan de onlangs overleden Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsberg.

 

Schenking Stichting Droom en Daad

De filantropische Stichting Droom en Daad stelt zichzelf als doel Rotterdam aantrekkelijker te maken door te investeren in het culturele landschap van de stad. Voor het eerst doet zij dat nu met een schenking aan de stad van een kunstwerk in de openbare ruimte.  BKOR trad op als adviseur en curator in dit proces. Droom en Daad: “De vlecht van Kalliopi Lemos betekent een waardevolle bijdrage aan de internationale beeldencollectie van Rotterdam. De vlecht vormt een prachtig begin om deze Rotterdamse collectie nieuw leven inblazen en verder te verrijken.”


De vlecht van Kalliopi Lemos maakt deel uit van Sculpture International Rotterdam (SIR). Een collectie internationale sculpturen waarin dit beeld een plek krijgt naast werken van onder meer Alexander Calder, Henry Moore, Charlotte van Pallandt en Ossip Zadkine.