Aanstaande zondag 20 juni, Wereldvluchtelingendag, onthult burgemeester Aboutaleb een nieuw kunstwerk op de kop van de Wilhelminapier. Aan de Maas, pal tegenover het toekomstige FENIX Landverhuizersmuseum, wordt het kunstwerk L’Âge d’Or (2019) van de Britse beeldend kunstenaar Gavin Turk geplaatst. L’Âge d’Or is een ruim 3,5 meter hoge openstaande deur van beschilderd brons. Deze meer dan levensgrote deur biedt straks zicht op de Maas en wenkt vervolgens over de Noordzee naar de Atlantische oversteek. FENIX schenkt het beeld in langdurig bruikleen aan de beeldencollectie van Gemeente Rotterdam.

De kop van de Wilhelminapier is een passende locatie, want in de 19e en 20e eeuw vertrokken ruim drie miljoen landverhuizers vanaf de Rotterdamse kades naar de andere kant van de wereld. Vanuit heel Europa vertrokken zij van Rotterdam en gingen een nieuw leven tegemoet. L’Âge d’Or staat symbool voor hoop, dromen en kansen als een deur die altijd open staat. Een deur zonder gebouw, maar wel als een symbolische overgang tussen twee imaginaire werelden, een oude en een nieuwe. Iedereen is welkom om – na de onthulling op 20 juni – door de deur te stappen en te fantaseren over de toekomst. De nieuwe aanwinst wordt geplaatst nabij Hotel New York en de sculptuur Lost Luggage Depot (2001) van Jeff Wall.

Gavin Turk

Met onder andere Tracey Emin en Damien Hirst wordt Gavin Turk (1967) gerekend tot de Young British Artists. Hij verheft het alledaagse tot kunst en speelt met de context van objecten die hij presenteert. Het beeld L’Âge d’Or is verworven op de in oktober 2020 gehouden internationale beurs Frieze Sculpture in Londen.

Kunstwandeling

BKOR en SIR werken aan een nieuwe kunstroute kaart die deze zomer uitkomt. Dit wordt een wandeling van de Westersingel naar de Wilhelminapier met aandacht voor een bijzondere selectie kunstwerken waaronder De vlecht van Kalliopi Lemos en L’Ậge d’Or van Gavin Turk.