Datum: 29 augustus om 13.00 uur
Locatie: Helderheidplein / Spiekmanstraat


Wie is HELDERHEID?

Breyten ‘’HELDERHEID’’ Muskiet werd geboren op 16 juli 1978 en groeide op in het Rotterdamse IJsselmonde. Door zijn moeder is hij vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Breyten Breytenbach. Hij stond bekend als een leider en rolmodel in zijn omgeving die zich ontfermde over de zwakkeren. Ook al was hij zelf niet altijd een lieverdje, hij kwam op tegen onrecht. Tijdens zijn periode in de gevangenis, kwam hij tot het besef dat hij zijn leven niet wilde vergooien. Hij wilde deze wijsheid met andere jongeren delen en stimuleerde hen daarom positieve keuzes te maken. Hij leerde ze hun school af te maken en zich in te zetten voor de wijk en de bewoners. Zijn bijnaam werd al snel ‘Help’, vanwege zijn hulpvaardige karakter.

Hij begon zijn rap carrière met Engelstalige teksten, maar koos al snel voor de Nederlandse taal. Al snel doopte hij zichzelf om tot  H.E.L.D.E.R.H.E.I.D: ‘Hoor elke les die een rede heeft en ignoreer dwaasheid.’, maar werd ook de Biggie van Nederland genoemd. Hij richtte een eigen rapgroep op genaamd de TuigCommissie. Naast de TuigCommissie had hij ook een solo-carrière waarmee hij drie solonummers uitbracht: HELDERHEIDRealiteit en Progressie. De laatste twee nummers verschenen op de compilatie CD ‘Alle 13 dope’ van het label Top Notch & HomeGrown. Zijn diepzinnige nummers zetten mensen aan het denken en zijn nog steeds van grote waarde in de rapscene.

Op 7 april 2004 overleed Helderheid op 25-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartstilstand. De rapper werd op 15 april 2004 begraven.

Stichting HELDERHEID

Stichting Helderheid zoekt naar talenten die zich meer willen verdiepen in de kunst van positiviteit. “Het is onze missie om jongeren te stimuleren om ondanks wat er in deze wereld voor nare situaties ontstaan, we toch een manier vinden om onszelf en anderen te motiveren met onze gaven van verbale kunstvaardigheid.”

Sinds 2008 wordt jaarlijks het Helderheidfestival georganiseerd op het Helderheidplein. Voorafgaand aan het festival is er een reeks open mics en voorrondes waaraan beginnende rappers kunnen meedoen en een optreden kunnen winnen tijdens het Helderheidfestival. Jaarlijks wordt er de Helderheidbokaal uitgereikt aan het beste rapoptreden. De Helderheidtalentenjacht is de eerste “positieve talentenjacht”, waarbij het gaat om de tekst en inhoud die positief en realistisch dient te zijn.

Monument voor HELDERHEID

HELDERHEID probeerde met zijn daden en teksten racisme te bestrijden in zijn wijk en stad. Zijn teksten tonen dat hij zich bewust was van de drempels én de strijd waar zijn leeftijdgenoten mee te maken hadden en hebben, om met zichzelf en hun uitdagingen te dealen. Met zijn vrienden van de TuigCommissie gebruikte hij rap om deze boodschap uit te dragen. Het nummer Progressie is exemplarisch gekozen uit vele van zijn teksten. Een citaat daaruit, geschreven in zijn eigen handschrift, is een belangrijk onderdeel van het monument geworden. In het monument wordt de visie van HELDERHEID verbeeld in een universele boodschap van Liefde, Blijdschap, Vrede en Zelfbeheersing – dé sleutels om op alle fronten te kunnen samenleven in een wijk en stad.
Beeldend kunstenaar Micha Prinsen en ontwerper Lloyd Muskiet ontwierpen een vier meter hoge roestvrijstalen zuil, voorzien van patronen die teruggrijpen op Surinaams houtsnijwerk. De patronen culmineren in het logo van HELDERHEID. Een strofe uit Progressie is in de zuil verwerkt.

Bekijk hier de video die werd gemaakt tijdens de onthulling.


Het Monument voor HELDERHEID kwam tot stand met support van gemeente Rotterdam en wordt uitgevoerd door Petit3D Techniek.