Sinds enkele maanden neemt het kunstwerk Iedereen is dood behalve wij van kunstenaar Ben Zegers een prominente plek in op de Binnenrotte, de plaats waar Rotterdam 750 jaar geleden ontstond. CBK Rotterdam en Sculpture International Rotterdam (SIR) gaven beeldend kunstenaar en filmmaker Mels van Zutphen opdracht een film over de totstandkoming van dit werk te maken. Deze korte film, die het maakproces van het kunstwerk in verschillende stadia toont, gaat op donderdag 28 januari in première.

Twee jaar geleden gaf Zegers een lezing over zijn kunstwerk, wat destijds nog in de ontwerpfase zat. Op performance-achtige wijze vertelde Zegers over de achtergrond en inspiratiebronnen voor zijn ontwerpen. Van Zutphen liet zich hierdoor inspireren en besloot deze voordracht als leidraad te nemen voor zijn film over het werk-in-wording. Resultaat: een korte film waarin de kijker mee wordt genomen in het bijzondere twee jaar durende maakproces van het gigantische kunstwerk wat tegenwoordig de Binnenrotte siert.

Op donderdag 28 januari om 20.00 uur gaat deze korte film van Mels van Zutphen in première op het Youtube kanaal van CBK Rotterdam. In aanloop daar naartoe worden in de dagen daaraan voorafgaand inleidende films gepubliceerd – eveneens op hetzelfde kanaal en sociale media – die zowel het werk als de film van meer context voorzien. In deze drie films van filmmaakster Ciska Meister worden betrokkenen geïnterviewd door Ove Lucas, directeur van CBK Rotterdam.

Mels van Zutphen (1963) is beeldend kunstenaar. Hij leeft en werkt in Rotterdam. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk omhelst film, fotografie, video en geluidsinstallaties. Hij maakt hiernaast ook incidenteel films in opdracht voor de culturele sector. In 2018 maakte hij voor CBK Rotterdam/SIR de film Het Ding, untitled 1957 over de restauratie van het  beeld van Naum Gabo dat naast de Bijenkorf staat.