Datum: zaterdag 21 december
Tijd: nog niet bekend
Locatie: kruising Jagthuisstraat en Essenburgstraat


Dit najaar wordt de schildering Geef racisme geen kans (1988) van Ro Heilbron gerestaureerd en teruggeplaatst op de kruising van de Jagthuisstraat en Essenburgstraat. Heilbron kreeg de opdracht voor dit werk van het Anti Fascisme/Racisme Komitee, een werkgroep van de bewonersorganisatie in het Nieuwe Westen. Op zaterdag 21 december vieren we dat de schildering weer in volle glorie te zien is op zijn oorspronkelijke locatie. Binnenkort volgt meer informatie over het programma.

Heilbron was een belangrijke kunstenaar in het Nieuwe Westen. In 1976 opende hij in deze wijk Galerie Solidair, een plek voor niet-commerciële kunstenaars, waar Surinaamse voordrachten werden gehouden en waar Heilbron een grafische werkplaats had. Op de schildering Geef racisme geen kans verbeeldde hij facetten van racisme en fascisme, de strijd daartegen en de hoop op een betere toekomst. Daarmee sluit het kunstwerk naadloos aan bij de boodschap van het Komitee.

Over de schildering
De schildering verkeert momenteel in slechte staat. In opdracht van BKOR wordt een reconstructie van het werk gemaakt door Opperclaes, een Rotterdams creatief bureau en ontwerpstudio. In 2023 lanceerden zij het project Ro!Heilbron!, dat werd opgezet om de nalatenschap van Heilbron te eren en te behouden. Heilbron maakte de originele schildering in 1988. Na een eerdere restauratie werd het werk later van de Jagthuisstraat verplaatst naar de Gerrit Jan Mulderstraat. Op initiatief van Jeanet Callender, de weduwe van Heilbron, en in overleg met Woonstad Rotterdam, wordt de schildering in december 2024 teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie aan de Jagthuisstraat. Op die manier wordt de binding behouden met de buurt waar Heilbron jarenlang woonde en werkte, en waar Callender nog steeds woont.

Over de kunstenaar  
Ro (Ronald) Heilbron (Paramaribo, Suriname, 1938 – Rotterdam, 2014) was een Surinaamse schilder, graficus en activist. Hij schilderde kleurrijke werken over armoede, ongelijkheid en politieke onrust. Hij werkte bij verschillende drukkerijen in Suriname en gaf van 1964 tot 1970 samen met zijn vrouw Jeanet Calender, het populaire jongerenmagazine Yeah! uit, gericht op muziekcultuur in Suriname. In 1970 verhuisde hij samen met zijn gezin naar Nederland, waar Ro werk in een drukkerij met schilderen combineerde. Behalve zijn eigen werk vervaardigde Heilbron ook veel grafisch werk in opdracht van anderen, waaronder pamfletten, kalenders, boeken en toneeldecors. In 2014 overleed Ro Heilbron. Al ruim vijftig jaar getuigt zijn werk van betrokkenheid met de medemens, historisch besef en gevoel voor schoonheid en symboliek.