In het kader van de campagne Srebrenica is Nederlandse Geschiedenis is van 18 juni tot en met 18 juli het Tijdelijk Monument van het collectief Bosnian Girl te bezichtigen op het Wilhelminaplein. Deze tentoonstelling vindt met name plaats om de bewustwording van de verschrikkelijke genocide uit 1995 onder de Nederlandse bevolking te vergroten.

Het Tijdelijk Monument, een serie van 25 portretten gemaakt door fotografe Robin de Puy, is één van de manieren waarop het collectief Bosnian Girl bewustwording wil genereren over de gruwelijkheid van de genocide in Srebrenica en de rol die Nederland daarin speelde. Op 11 juli 1995 werden meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens vermoord. Het was de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens Bosnian Girl is het hoog tijd dat de genocide in Srebrenica een permanent deel gaat uitmaken van het collectieve Nederlandse bewustzijn.

Het Tijdelijk Monument is ontwikkeld ter ondersteuning van de Nationale Herdenking Srebrenica-Genocide, die sinds 1997 ieder jaar op 11 juli op Het Plein in Den Haag wordt gehouden.

Op woensdag 7 juli 2021 opent wethouder van cultuur Said Kasmi om 17 uur officieel het Tijdelijk Monument.

 

Ook is er vanaf 22 juni de tentoonstelling Srebrenica in LantarenVenster, waar zeven schilderijen van kunstenaar Peter Koole worden getoond. Koole maakte gedurende vijftien jaar een serie schilderijen over de genocide in Screbrenica. In deze serie komen allerlei aspecten van de val, de genocide en de nasleep aan de orde.