Datum: zondag 19 november 2023
Aanvang: 11.00 – 14.00 uur
Taal: Nederlands
Deelname: € 10,- inclusief koffie/thee en taart onderweg


Wandel op zondag 19 november mee langs monumentale kunst met een route van Ossip Zadkines De verwoeste stad (1953) naar het nieuwe Razziamonument (2023) van kunstenaar Anne Wenzel. Samen met kunstgids Anne-Marie Ros en kunsthistoricus Sandra Smets staan we stil bij de dagen na het bombardement op de Rotterdamse binnenstad in mei 1940, toen kunstenaars tussen de puinhopen vergeefs op zoek gingen naar hun atelier. De woede was groot, maar het weggevaagde centrum bleek ook kansen te bieden. Al wandelend kijken we naar de Rotterdamse kunstwereld tijdens de bezettingsjaren en naar kunstenaars die zich op hun eigen manier tot het bombardement en de nationaalsocialistische cultuurpolitiek verhielden. Uiteenlopende dilemma’s die tijdens de oorlog speelden worden invoelbaar en we geven aandacht aan pijnlijke keuzes waarvoor na de oorlog, in het licht van de wederopbouw, lange tijd geen aandacht was.

In 2018 was Sandra Smets als gastconservator betrokken bij de tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad in Museum Boijmans Van Beuningen. In samenwerking met dit museum begon ze een vervolgonderzoek naar kunstenaars in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat in 2023 resulteerde in het boek De vuurvogelgeneratie.

Voor deze wandeling is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Graag vooraf aanmelden via tours@artindexrotterdam.nl. Je ontvangt een bevestigingsmail met het startpunt van de wandeling.