Datum: vrijdag 29 april 2022
Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Laurenskerk


Vrijdag 29 april van 11.00 uur tot 17.00 uur organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR) en Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) in de Laurenskerk een symposium over het 400-jarig bestaan van het beeld Erasmus en daarmee het begin van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam. Erasmus was het eerste publieke standbeeld voor een held van de geest in de Noordelijke Nederlanden en daarmee een noviteit. De bijzondere geschiedenis van het beeld, Erasmus zelf én de kunstcollectie van Rotterdam komen tijdens dit symposium uitgebreid aan de orde. Met inspirerende sprekers zoals Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist en kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus en filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost).

Koop hier een ticket voor € 25,00 (normaal) / € 12,50 (t/m 21 jaar) incl. lunch, drankje en een publicatie.

De bronzen Erasmus is in 1622 gemaakt door Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. De Keyser koos ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem al schrijdend en lezend uit te beelden. En dat terwijl Erasmus wel op een sokkel is verankert en daarmee verheven en onbeweeglijk is. Een ‘lopend’ beeld op een sokkel was destijds uniek, en markeert een bijzonder moment in de kunstgeschiedenis; de beeldhouwer heeft doelbewust de relatie tussen beeld en voetstuk verkend.

Dankzij zijn lange bestaansgeschiedenis valt er nog veel meer te vertellen over dit beeld. Tijdens het bombardement op de binnenstad van Rotterdam in mei 1940 bleef het beeld onbeschadigd, terwijl de omgeving veranderde in ruïnes. Daarna werd het beeld begraven in de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen om het uit handen van de Duitse bezetters te houden. Sinds 1963 staat Erasmus op zijn huidige locatie, het Grotekerkplein naast de Laurenskerk en kreeg het beeld een nieuw voetstuk.

Tijdens het symposium is er, geheel volgens het gedachtegoed van Erasmus, tijdens de lunch en na afloop tijd voor ontmoeting en uitwisseling. Er is tevens voldoende gelegenheid om het Erasmusbeeld te bezoeken en te luisteren naar een beschrijving van dit beeld speciaal voor dit symposium gemaakt door de Stichting Oren en Ogen Tekort.

 

SPREKERS SYMPOSIUM

Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
over de filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus Roterodamus (1466 – 1536)

Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, over de geschiedenis van het Erasmusbeeld

Siebe Thissen, filosoof, historicus en tot voor kort hoofd BKOR, over de geschiedenis en de toekomst van het standbeeld

Annet Zondervan, directeur CBK Zuidoost, over het standbeeld als (actueel) probleem

Sandra Smets, journalist en kunsthistoricus, over de vele andere kunstwerken van Erasmus in de stadscollectie van Rotterdam

 

Z-FILES, KUNST EN DE STAD
BKOR en SIR werken intensief samen om de publieke ruimte van Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte én de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.