Zonder titel (1994) Helena van der Kraan & Axel van der Kraan

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Op de hoek van de Anjerstraat en Burgemeester Hoffmanplein hangt sinds 1994 een ornamentlijst met daarin een schildering gemaakt door het kunstenaarsduo Helena en Axel van der Kraan. Het is een fotorealistische weergave van twee roze anjers, een verwijzing naar de Anjerstraat. Op de achtergrond zien we de voormalige Willemsspoorbrug, die tussen 1877 en 1994 de Nieuwe Maas met vijf brugdelen overspande. Deze brug is nauw verbonden met de geschiedenis van het Noordereiland. Verderop in de Laurierstraat hangt een tweede werk, waarmee dit werk in de Anjerstraat een ensemble vormt.

lees meer
Over Helena van der Kraan

Helena van der Kraan (Praag, 1940 – Rotterdam, 2020) was een bekende Rotterdamse fotografe en kunstenaar. Zij studeerde eerst in Praag, maar vluchtte in 1968 uit het voormalige Tsjecho-Slowakije naar Nederland. Ze werd aangenomen op de postacademische kunstopleiding Ateliers ’63 in Haarlem. Hier ontmoette zij haar man, beeldhouwer en graficus Axel van der Kraan. In de jaren daarna begon Van der Kraan met fotograferen, voornamelijk vrienden en bekenden, en alledaagse objecten in en om haar huis. In haar werk lag de nadruk op vormen, lijnen en patronen. Helena en Axel werkten sinds de jaren 80 samen als kunstenaarsduo vanuit hun atelier in Rotterdam. In 1989 ontvingen zij de Hendrik Chabot Prijs. Werk van haar is onder meer opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in het Kunstmuseum in Den Haag, waar zij geregeld exposeerde.

lees meer
Over Axel van der Kraan

Axel van der Kraan (Rotterdam, 1949) is beeldhouwer, performancekunstenaar en graficus. Van 1966 tot 1968 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij is getrouwd met fotografe Helena van der Kraan, wie hij in 1968 ontmoet op zijn vervolgopleiding, de postacademie Ateliers ’63 in Haarlem. Axel en Helena werken sinds de jaren 80 samen als kunstenaarsduo vanuit Rotterdam. In 1989 ontvingen zij de Hendrik Chabot Prijs.

lees meer
Locatie
Anjerstraat 1, 3071 VA Rotterdam, Netherlands

Gerelateerd

Zonder titel