Zonder titel (1976) Brigada Luis Corvalán

foto BKOR archief
Over het kunstwerk

Op pilaren bij metro- en busstation Zuidplein zijn sinds 1976 twee politieke Chileense schilderingen te zien. Zogeheten schildersbrigades van Chileense vluchtelingen vulden Rotterdam in de jaren zeventig met protestkunst tegen de staatsgreep van Pinochet 1973. Voormalig burgemeester André van der Louw liep mee in demonstraties tegen de militaire dictatuur.
In 1975 organiseerde de Rotterdamse Kunststichting in opdracht van het gemeentebestuur de manifestatie ‘Por la solidaridad antifacista’ en vroeg de brigades Luis Corvalán en Unidos Venceremos een reeks muurschilderingen te maken. De schilderingen sloten uitstekend aan op het eerder gestarte project Townpainting en werden door de RKS als internationale bijdrage aan de reeks beschouwd. Brigada Luis Corvalán schilderde deze twee pilaren in 1976. Op een gele ondergrond zijn een vredesduif, een hand en prikkeldraad aangebracht in het blauw, rood en wit van de Chileense vlag. Bovenaan staat de tekst ‘Met de boycot verslaan we de Chileense junta’. De andere pilaar heeft een rode ondergrond, waarop handen met een ster van de vlag zijn afgebeeld. Aan de andere kant staat de schaduwomtrek van het continent Zuid-Amerika met bovenaan een witte ster, onderaan prikkeldaad en daaronder de tekst ‘Breek de ketens van ‘t fascisme in Chili’. Op verzoek van deelgemeente Charlois zijn de pilaren in 2005 gerestaureerd. Vanwege de stationsrenovatie die in datzelfde jaar plaatsvond, zijn door de betrokken architecten de pilaren gedeeltelijk bedekt met metaal.

lees meer
Over de kunstenaar

Brigada Luis Corvalán was een groep Chileense kunstenaars en activisten, die was uitgeweken naar Rotterdam. Zij leefden in ballingschap en reisden door Europa met hun kwasten, verf en symboliek van hun antifascistische strijd als vaandel. In 1975 beschilderden zij de Communicatiezuil op het stationsplein, die daarna bekend zou staan als de ‘Chileense zuil’. In 1976 maakten zij twee schilderingen op pilaren van het station Zuidplein. Brigades waren meestal gelieerd aan een politieke partij of vakbond en werden vaak in de naam herdacht aan inspiratoren, zoals hier de communist Luis Corvalán. In de eerste helft van de jaren 1980 verhuisde de ‘Chileense zuil’ naar het Weena, waarbij het schildwerk werd vernieuwd door Brigada Calle Calle (een groep rondom de kunstenaar Kata Núñe).

lees meer
Locatie
Zuidplein, 3083 NZ Rotterdam, Netherlands