Louis de Vries (2014) Peter Pontiac

foto Max Dereta
Over het kunstwerk

Sinds 2013 zijn er op en rond de Oude Binnenweg portretten van bekende overleden Rotterdamse jazzmusici verschenen. De portretreeks is uitgegroeid tot een jazz- en striproute als gedenkteken voor een belangrijke Rotterdamse muziekgeschiedenis. De portretten zijn vervaardigd door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren. Dit omvangrijke portret van Louis de Vries door Peter Pontiac is het zevende in de reeks. Louis de Vries (Vianen, 1905 – Zwolle, 1935) was de eerste Nederlandse jazzsolist, van wie een plaat uitgebracht werd in de Verenigde Staten. Hij woonde het grootste deel van zijn jonge leven in de toenmalige joodse buurt rond de Kruiskade. Louis Armstrong beschouwde Louis de Vries als één van de grootste trompettisten ter wereld.
De jazz- en striproute is gerealiseerd door BKOR en Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’Jam). Met deze route trachten zij de Rotterdamse jazzcoryfeeën voor de vergetelheid te behoeden. Een uitgebreide biografie van de in de reeks opgenomen tekenaars en musici is te vinden op www.r-jam.nl. Ter ere van dit project is het vinyl album Jazz from R’jam uitgebracht, waarop alle geportretteerde jazzmuzikanten te beluisteren zijn.

lees meer
Over de kunstenaar

Peter Pontiac (Beverwijk, 1951 – Amsterdam, 2015), echte naam Peter J.G. Pollmann is een bekende Nederlandse illustrator en striptekenaar. Pontiac was autodidact en werkte vele jaren in afzondering in een atelier. Hij tekende undergroundstrips, posters en platenhoezen. Zijn werk werd regelmatig gepubliceerd in Aloha en Tante Leny presenteert!, maar ook voor OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant. In de jaren negentig werd de reeks Pontiac Review opgezet, waarin al het werk van Pontiac heruitgegeven wordt. De boeken bevatten zowel strips als illustratiewerk. Ook werd zijn enige volledige stripalbum Requiem Fortissimo opnieuw uitgegeven. Pontiacs’ tekenwerk is geïnspireerd op undergroundcomics in het algemeen, maar op het werk van Robert Crumb in het bijzonder. Hij illustreerde ook diverse platenhoezen.

lees meer
Locatie
Eendrachtsplein 2, 3012 LA Rotterdam, Netherlands

Gerelateerd

Elpee 'Jazz from R'JAM' nu verkrijgbaar