Corporate Entity (1963) Wessel Couzijn

foto Jannes Linders
Over het kunstwerk

De directie van Unilever vroeg Couzijn in 1958 een beeld te vervaardigen. De opdrachtgever meende dat de ruimtelijke werking van de strakke architectuur aanzienlijk zou kunnen worden versterkt door een tegenstelling te bewerkstelligen. Dit was de aanleiding om Couzijn opdracht te geven een dynamisch, vrijstaand, monumentaal beeldhouwwerk voor het gebouw te ontwerpen, zonder opgelegd artistiek programma. Couzijn ontwierp een abstract beeld met een drieledige structuur. In het midden is een mensfiguur met vlerkachtige ledematen herkenbaar, die uitrijst boven twee zijdelen. Dit motief van een ‘Icarus’ (door Couzijn vaker gehanteerd) staat voor de menselijke ondernemingsgeest, die de beperkingen van het alledaagse bestaan tracht te ontstijgen. Couzijn wilde gestalte geven aan de handelende persoon, die van bovenaf orde schept in een complexe organisatiestructuur. De oorspronkelijke titel was The Manipulator, maar dit ervoer Unilever als te negatief. Het beeld kreeg de naam Corporate Entity. Het beeld weegt 18.000 kilo en is in 3 1/2 jaar geproduceerd. Ook de kleur draagt bij aan de dramatische kracht van het beeld. Op verzoek van Couzijn mengde de bronsgieter een speciale bronslegering met zesennegentig procent roodkoper erin, zodat het oppervlak zo snel mogelijk groen zou uitslaan.
Over de betekenis van het beeld wordt nog altijd gespeculeerd. Er wordt gesproken van ‘belichaming van de eenheid binnen het grote bedrijf’ (vandaar de foutieve vertaling van de titel Belichaamde eenheid), maar ook van ‘een aanklacht tegen de machtspositie van de multinational’. Het is waarschijnlijk de grootste bronzen plastiek ooit in Nederland gegoten. Couzijn vervaardigde met assistenten een gietmodel op ware grootte uit platen perspex en was. In 1963 werd het beeld onthuld bij het kantoorgebouw aan het Burgemeester s’Jacobsplein. In 1992 werd het beeld verplaatst naar het nieuwe hoofdkantoor van Unilever aan het Weena. Voor meer informatie: Sculpture International Rotterdam.

lees meer
Over de kunstenaar

Wessel Couzijn (Amsterdam, 1912 – Haarlem, 1984) volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij les kreeg van Prof. Jan Bronner. Vlak na zijn afstuderen in 1936 won hij de Prix de Rome. In 1940 vluchtte hij naar New York. In de jaren zestig verwierf hij nationaal en internationaal bekendheid. In Rotterdam zijn twee sculpturen van zijn hand te vinden, namelijk Corporate Entity aan het Weena en het werk Koerier op de geval van het Slaakhuys nabij Oostplein.

lees meer