De lastdrager (1950) Han Rehm

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

De lastdrager werd op 2 september 1950 onthuld door burgemeester Pieter Oud. Het beeld bevond zich op de gevel van het herbouwde pakhuis ‘De Eersteling’ aan de Rijnhaven van Pakhuismeesteren (dat later werd overgenomen door Steinweg). Het betrof een symbool ten behoeve van het voltooien van de wederopbouw van de tankinstallatie aan de Eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van de pakhuizen Celebes, Borneo en Sumatra aan de Wilhelminakade en de vernieuwing van ‘De Eersteling’ – alle in bezit van de onderneming Pakhuismeesteren. Op de sokkel werd een gedicht gebeiteld, geschreven door de oudste firmant H.G.J. de Monchy:

Wat zinloos werd vernield,
door ’t laffe krijgsgeweld,
Is tot deez’ laatste steen,
met gode’s hulp hersteld.”

Als onderdeel van het renovatieproject Kop van Zuid werd ‘De Eersteling’ gesloopt. De lastdrager van kunstenaar Han Rehm werd echter gespaard en kreeg plaats op het industrieterrein Waalhaven Z.Z. naast de entree van Steinweg aan het Parmentierplein. Verschillende initiatieven hebben gepleit voor een terugkeer van De lastdrager naar zijn oude omgeving en op 13 november 2014 werd het beeld van deze havenarbeider met een grote last op zijn schouders weer teruggeplaatst op de Wilhelminapier en onthuld door burgemeester Aboutaleb. Het betreft een replica, die door Steinweg is geschonken aan de Gemeente Rotterdam. Het logo van Steinweg, wat wereldwijd bekend is, is een illustratie van deze lastdrager.

lees meer
Over de kunstenaar

Kunstenaar Han Rehm (Rotterdam, 1908 – Rotterdam, 1970) studeerde een kunstopleiding op de Reading University in Engeland en vervolgens een korte periode een opleiding tekenen aan de Rotterdamse kunstacademie. Daarna volgde hij een opleiding beeldhouwen aan de Rijksacademie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1930 ging hij ook nog een vervolgstudie beeldhouwen doen in Wenen. In 1935 vestigde hij zich in een eigen atelier in Kralingen. Naast beeldhouwer was hij actief als medailleur. Hij maakte onder meer een penning voor de Universiteit Leiden (1958). Het bekendst in Rotterdam is Han Rehm voor zijn werk De lastdrager op de Kop van Zuid en het beeld van de Olympische atlete Fanny Blankers-Koen in Blijdorp.

lees meer