Johan van Oldenbarnevelt (1920) Charles van Wijk & Arend Odé

foto Otto Snoek
Over het kunstwerk

Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619) geldt als de belangrijkste staatsman die de Republiek der Verenigde Nederlanden gekend heeft. Onder zijn leiding – hij was landsadvocaat van 1586 tot zijn dood in 1619 – kreeg de republiek haar onafhankelijkheid en de staatsinrichting die zij tot 1795 zou behouden. Voordat Van Oldenbarnevelt landsadvocaat werd, was hij van 1576 tot 1586 pensionaris van Rotterdam. In die periode zorgde hij ervoor dat de grondslag werd gelegd voor de positie van Rotterdam als tweede Hollandse havenstad. Het beeld van Johan Van Oldenbarnevelt – in een nis onder de burgemeesterskamer – is een geschenk van de toenmalige wethouder mr. S. Muller bij de oplevering van het nieuwe stadhuis in 1920. Het werd ontworpen door Charles van Wijk, die kort nadat zijn ontwerp was goedgekeurd overleed. De Delftse hoogleraar A.W.M. Odé voltooide het werk. Het is een mooi klassiek beeld, waar er maar weinig van zijn in Rotterdam. Het beeld vormt in combinatie met het beeld van Hugo de Groot een ensemble. Het is een beeldbepalend element voor het stadhuis.

lees meer
Over Charles van Wijk

Beeldhouwer Charles van Wijk (Den Haag, 1875 – 1917) doorliep de kunstacademie in Den Haag. Hij maakte onder meer het gedenkteken voor de gebroeders Maris te Den Haag, het standbeeld van Johan de Witt en de buste voor E.J. Potgieter. Hij behaalde vele onderscheidingen. Hij werkte vooral in Den Haag, maar ook enige tijd in Brussel en Parijs.

lees meer
Over Arend Odé

Beeldhouwer Arend Willem Maurits Odé was in Delft hoogleraar boetseer- en beeldhouwkunde. Als beeldhouwer kreeg hij naam door zijn verschillende decoraties aan het Vredespaleis in Den Haag (voorgevel), het Stadhuis in Rotterdam en diverse monumenten zoals het Regentessemonument in Den Haag. Odé was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en officier in de Orde van Oranje-Nassau.

lees meer