Vijf papieren boten (2010) Florentijn Hofman

foto Rick Messemaker
Over het kunstwerk

Ooit voeren honderden boten langs de kade in Schiemond, maar die bedrijvigheid is in de loop der jaren minder geworden sinds de haven van Rotterdam naar de Maasvlakte I en II is uitgebreid. De kade werd opgeknapt tot boulevard, zodat het aangrenzende weidse water opnieuw een uitgelezen plek leek om aan te meren. Om het gemis van de boten op de Maas en de oude havengeschiedenis te herdenken, benaderde de voormalige deelgemeente Delfshaven het CBK Rotterdam, dat op zijn beurt de Rotterdamse kunstenaar Florentijn Hofman vroeg.
Hofman heeft vaker grote en brutale ingrepen in de openbare ruimte gedaan. Hij ontwierp vijf papieren vouwbootjes die manshoog in kleurrijk staal zijn uitgevoerd. Ze zijn op de kade geplaatst alsof een kind fantaseerde bij dat water en die fantasie als door iets magisch materialiseerde. De Vijf papieren boten zijn gemaakt in de voormalige scheepswerf Wilton (1854 – 1929), die later is overgegaan in de Verolme scheepswerf. Alleen hun vorm herinnert aan de bekende vouwbootjes. Het materiaal is hetzelfde staal waar ook echte schepen van gemaakt worden. De Vijf papieren boten staan op de bok aan de Bartel Wiltonkade. Ze zijn als het ware klaar voor het ruime sop, zoals in het verleden honderden boten klaar stonden om te water gelaten te worden, toen deze plek nog dé Rotterdamse haven was. De vijf kleurige boten zijn het sluitstuk van een opknapbeurt van de ‘Boulevard Schiemond’, zoals de kade nu ook wel wordt genoemd.

lees meer
Over de kunstenaar

Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977) volgde zijn opleiding aan de kunstacademie van Kampen. De kunstenaar staat bekend om zijn opvallende grote kunstwerken, waarin humor, sensatie en maximale impact een rol spelen. Wereldwijd werd Florentijn Hofman bekend met zijn Rubber Duck, een sterk uitvergrote opblaasbare gele badeend, die in diverse wateren in Europa, Azië en Australië gedobberd heeft. Een ander bekend werk is het Feestaardvarken in Arnhem.

lees meer