Datum: vrijdag 8 maart 2024
Tijd: 10.30 uur tot 13.00 uur
Deelname: gratis (exclusief consumpties)
Taal: Nederlands
Startpunt: voor de Ballentent, Parkkade 1


Ook dit jaar vieren we Internationale Vrouwendag met een kunstwandeling onder leiding van gids Anne-Marie Ros, waarbij we kunst door en met vrouwen in de schijnwerpers zetten. Met deze jaarlijkse traditie brengen we mensen van alle leeftijden samen om de diversiteit en creativiteit van vrouwelijke kunstenaars te vieren. Wandel gezellig mee langs een selectie kunstwerken, street art en locaties die ons laten nadenken over vindingrijkheid en veerkracht, én over de rol en kracht van vrouwen in de kunst. De aandacht gaat speciaal uit naar de verbeeldingskracht van vrouwen. Zo ontdekken we de schoonheid in alledaagse vlekken en patronen, als een eerbetoon aan de onlangs overleden kunstenaar Lizan Freijsen (1960-2024).

De route begint aan de Parkkade bij het op 10 november 2023 onthulde Razziamonument van kunstenaar Anne Wenzel, een herdenkingsmonument bestaande uit een man en een vrouw die op afstand van elkaar geplaatst zijn. Ooit waren de figuren één geheel, maar door de razzia zijn ze van elkaar gescheiden, zoals geliefden door de razzia bruut uit elkaar werden getrokken. Ook bekijken we de sculptuur van koningin Wilhelmina (1968) gemaakt door Charlotte van Pallandt en de speelse Verloren parel (2015) van kunstenaar Madeleine Berkhemer (1973-2019). Via De vlecht (2021) van de Griekse kunstenaar Kalliopi Lemos aan de Westersingel lopen we naar het Stationsplein om Moments Contained (2023) te beschouwen; het vier meter hoge beeld van een zelfverzekerde vrouw die tegelijkertijd ook kwetsbaar is, gemaakt door de Engelse kunstenaar Thomas J Price. Vervolgens laten we onze verbeelding de vrije loop bij de uit blokken opgebouwde titelloze sculptuur (1971) van Margot Zanstra, misschien wel de mooiste abstractie van een boom, en het gevelreliëf (1977) van de Rotterdamse kunstenaar Loeki Metz doet ons stilstaan bij de veranderende stad.

Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze rondleiding langs kunst in de openbare ruimte. Meld je daarom vooraf aan via tours@artindexrotterdam.nl, waarna je een bevestigingsmail ontvangt. Na afloop is er gelegenheid om samen iets te drinken en gezellig na te praten in het recent geopende Bergwegstation in Noord.