Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft op 10 november 2021 het artistiek idee onthuld van het Razziamonument Rotterdam. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse herdenking in Stadion Feyenoord. Beeldend kunstenaar Anne Wenzel ontwierp het monument, waarvoor een plaats is gereserveerd in een plantsoen aan het begin van de Parkkade tegenover het ‘Van Ommerenhaventje’. De inbedding van het ontwerp is nog in ontwikkeling in samenspraak met gemeente Rotterdam. Het is de bedoeling dat het monument tijdens de herdenking van 2023 wordt onthuld.
Het burgerinitiatief Razziamonument Rotterdam zet zich in om een monument te realiseren voor alle slachtoffers van de razzia in november 1944 in Rotterdam en Schiedam. Het wordt een plek om samen te komen, te bezinnen en te herdenken.
Op 10 en 11 november 1944 deporteren de nazi’s, minutieus voorbereid en onverwacht, tijdens een grote razzia, 52.000 jongens en mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. Maandenlang moeten zijn hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. Door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken, bombardementen en vluchtpogingen, overleven ruim 500 mannen de verschrikkingen niet.
Velen die terugkeren zijn voor het leven getekend. Hun verhalen worden nauwelijks gehoord. Traumatische ervaringen moeten zij onderdrukken, daarvoor was tijdens de wederopbouw geen tijd. Het drama dreigde een vergeten geschiedenis te worden. De stichting Razziamonument Rotterdam heeft onder begeleiding van BKOR uit een longlist uiteindelijk het ontwerp gekozen van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel. De komende tijd zal de stichting de fondsenwerving voor de realisatie van het monument voortzetten bij bedrijven, (culturele) instellingen en particulieren.
Lees hier het essay van kunsthistorica Flos Wildschut over het ontwerp.
Bekijk hier het artikel en interview met Anne Wenzel door RTV Rijnmond.