Datum: donderdag 15  december 2022
Aanvang: 15.00 uur
Startpunt: voorkant Metrostation Hoogvliet (adres: Langs de Baan)


Dit najaar zullen Gora Viva (1979) van Jose Esteban Prieto en de titelloze sculptuur (1965) van Piet van Stuivenberg een nieuwe plek krijgen op twee prachtige locaties in Hoogvliet. De herplaatsing van deze twee kunstwerken vindt plaats in het kader van de ontwikkeling en vergroening van het stadshart van Hoogvliet. BKOR heeft in nauwe samenwerking met Stadsontwikkeling intensief onderzoek gedaan naar de herplaatsing van deze sculpturen, met als doel om de beelden te kunnen behouden voor de bijzondere collectie in Hoogvliet.

FEESTELIJKE KUNSTWANDELING
Tere ere van de plaatsing van deze twee beelden organiseren we op donderdag 15 december om 15.00 uur een korte kunstwandeling langs een deel van de beeldencollectie van Hoogvliet. De marmeren sculptuur van Piet van Stuivenberg op de nieuwe locatie vormt het startpunt van de wandeling. We verzamelen aan de voorkant van metrostation Hoogvliet. Na afloop drinken we samen een kop warme chocolademelk. Geef je uiterlijk dinsdag 13 december op via i.leijdekkers@bkor.nl.

JOSE ESTEBAN PRIETO – GORA VIVA
De bronzen sculptuur Gora Viva (1979) van de Spaanse kunstenaar Jose Esteban Prieto stond oorspronkelijk in het plantsoen bij de ingang van zorgcentrum Breede Vliet. Wegens sloop van het gebouw is het beeld sinds 2019 opgeslagen in een depot. Voor dit kunstwerk is een nieuwe locatie gevonden in het nieuwe Stadspark bij de Dorpskerk. Hier vormt het beeld een mooie en interessante toevoeging aan de huidige collectie beelden die daar aanwezig is, zoals Moeder en kind (1965) van Ek van Zanten en De oerwereld van het dier ten opzichte van de synthetische wereld (1960) van Dick Elffers. Dit werk van Elffers is een enorm keramiekreliëf dat door BKOR gered is van de sloop en herplaatst is in 2013. 

PIET VAN STUIVENBERG – ZONDER TITEL
Het titelloze kunstwerk van de Schiedamse beeldend kunstenaar Piet van Stuivenberg werd in 1965 geplaatst in een groen perkje aan het Zeeltplein en de Meeuwenplaat. Vanwege herinrichting van het plein werd de marmeren sculptuur verwijderd en in 2010 herplaatst bij de nieuwe locatie van partycentrum Flamingo. Dit was op verzoek van de voormalige eigenaar, die het kunstwerk op de oude locatie regelmatig schoonmaakte. In 2020 is de sculptuur op verzoek van de nieuwe eigenaar van het centrum verwijderd en in de opslag geplaatstHet kunstwerk vindt nu zijn nieuwe thuis in het gras aan het begin van de Hoogvlietsedijk. Bij het uitlopen van metrostation Hoogvliet is het witte beeld direct zichtbaar en wijst de weg richting het centrum. Piet van Stuivenberg (Schiedam, 1901-1988) heeft als steenhouwer een aantal beelden gemaakt voor de openbare ruimte van Rotterdam en Schiedam, waaronder Dolle Jans droom (1970) en een sculptuur zonder titel (1950), die aan het Weena bij de ingang van het voormalige Bouwcentrum stond. Dit beeld staat momenteel nog in opslag.