Land en zee (1955) Willem Verbon & Louis van Roode

foto BKOR archief
Over het kunstwerk

In 1955 kregen de Rotterdamse kunstenaars Willem Verbon en Louis van Roode in het kader van de Rijks-percentageregeling de opdracht om voor het bijkantoor van De Nederlandsche Bank geveldecoraties te ontwerpen. Zij maakten twee fraaie reliëfs voor de oost- en westgevel, die onder de daklijsten van het gebouw zijn bevestigd aan de bronzen zuilen die het dak lijken te dragen. Elk reliëf heeft de afmeting van 2.50 bij 10 meter. Verbon en Van Roode kozen voor thema’s en onderwerpen die veel met het karakter van Rotterdam als havenstad te maken hadden. De koperen ajourreliëfs kregen de titel Land en zee. Het reliëf op de oostgevel verbeeldt het land middels korenhalmen, gebladerte, vogels en de zon. Het reliëf op de westgevel verbeeldt de zee door middel van zeilschepen op de baren, meeuwen en een kompas. Door het gebruikte materiaal, de meer abstracte voorstellingswijze en de niet-menselijke symboliek onderscheiden deze geveldecoraties zich van de werken op de voormalige bankgebouwen van de Robaver op de Coolsingel en de Nederlandsche Handelsmaatschappij op de Blaak. Desondanks is het thema ook hier vrede, vruchtbaarheid en welvaart, zoals gebruikelijk in de wederopbouwperiode. Tijdens renovatiewerkzaamheden aan het pand in 2011 zijn helaas enkele onderdelen van het reliëf aan de oostgevel door koperdieven ontvreemd. Sinds het voorjaar van 2016 is het kantoorgebouw, oorspronkelijk ontworpen door architect Henri Zwiers, weer geopend onder de naam ‘De Nieuwe Boompjes’. Het gebouw is sinds 1991 een gemeentelijk monument.

lees meer
Over Willem Verbon

Willem Verbon (Rotterdam, 1921 – aldaar, 2003) volgde lessen op de avond-academie in de jaren 1930. Direct na de Tweede Wereldoorlog kreeg Verbon de opdracht om een monument te maken ter ere van de Royal Air Force. Hij kreeg een postgraduate scholarschip aangeboden door de Britse regering en vertrok voor enkele jaren naar Londen. Begin jaren 1950 keerde Verbon terug naar Rotterdam, waar hij een atelier betrok in de Oranjeboomstraat. Zijn werk bestaat vooral uit figuratieve sculpturen, meestal historische figuren voorstellend. Verbon beeldhouwde diverse beelden en monumenten voor belangrijke Rotterdammers en leden van het Koningshuis. In de openbare ruimte van Rotterdam zijn veel kunstwerken van hem te vinden.

lees meer
Over Louis van Roode

De Rotterdamse kunstenaar Louis van Roode (Delft, 1914 – Rotterdam, 1964) werkte tijdens de Wederopbouwperiode veel in opdracht voor de nieuwe architectuur. Hij vervaardigde vele muurschilderingen en mozaïeken, die de moderne bouwkunst sierden, maar die ook een eigen verhaal vertelden over natuur, cultuur, de mens en de kosmos. Grote werken van zijn hand zijn bewaard gebleven in Rotterdam, maar ook in Vlissingen, Eindhoven en Den Haag. Hij is met recht één van de grootste wandkunstenaars van zijn tijd te noemen.

lees meer